Skladniki na ciasto:
- Szklanka wody
- 7 gram drożdży
- 2,5 szkl. mąki
- pół łyżeczki soli
- łyżka oliwy z oliwek extra vergine
Do miski wlać szklankę ciepłej wody i wrzucić drożdże. Mieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Dodać sól i oliwę. Wymieszać a następnie sukcesywnie mieszając dodawać mąkę. Wyrabiać ciasto długo aby było puszyste, delikatne i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godz.
Składniki na pizzę:
- odrobinę chęci :-)
- pomidory w puszce na sos albo przecier pomidorowy
- ząbek czosnku
- sczypta soli
- szczypta bazylii
- odrobinka pieprzu
- kukurydza konserwowa
- puszka tuńczyka
- 1 cebula
- papryka słodka
- oliwki
- łyżka oliwy z oliwy extra vergine
- kulka mozzarelli
Zdjąć patelnię z sosem z ognia.
Ciasto ułożyć na stolnicy i uformować placek. Rozpychać ciasto palcami od środka na zewnątrz co chwila przewracając i podsypując mąką, potem okrężnymi ruchami dłoni rozciągnąć placek na odpowiednią szerokość w formie lub na blasze posmarowanej cienką warstwą oliwy.
Na ciasto nanieść sos pomidorowy i rozprowadzić po całości. Dodać krążki cebulki. Kulkę mozzarelli urywać po kawałku i kłaść na pizzę tak aby kawałki mozzarelli znalazły się na całej powierzchni pizzy. Jeśli nie wystarczy lub chcesz mieć więcej sera kup drugą kulkę w zapasie lub mozzarellę żółtą już rozdrobnioną. - można posypać :) Tunczyka układać na całej szerokości pizzy ale nie przesadzać z ilością. Posypać kukurydzą i dodać parę oliwek. Paprykę położyc na boku i posiekać na krążki. Ułożyć na pizzy i całość wstawić do rozgrzanego do 180-200 stopni piekarnika.
Po około 10 minutach pizza jest gotowa do spożycia.....
Niestety pizza nie doczekała się fotki "po" :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz