niedziela, 6 marca 2011

Pizza con tonno e peperone / pizza tuńczykiem i papryką

Pizza z tuńczykiem to zawsze ciekawa propozycja do pokonania małego czy dużego głoda. Dzisiaj kolejna jej odsłona.

Skladniki na ciasto:
  • Szklanka wody
  • 7 gram drożdży
  • 2,5 szkl. mąki
  • pół łyżeczki soli 
  • łyżka oliwy z oliwek extra vergine
Z przygotowanego ciasta wyjdą 2 chrupiące pizze na cienkim cieście lub jedna na grubszym 30 cm.

Do miski wlać szklankę ciepłej wody i wrzucić drożdże. Mieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Dodać sól i oliwę. Wymieszać a następnie sukcesywnie mieszając dodawać mąkę. Wyrabiać ciasto długo aby było puszyste, delikatne i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godz.

Składniki na pizzę: 
  • odrobinę chęci :-)
  • pomidory w puszce na sos albo przecier pomidorowy 
  • ząbek czosnku
  • sczypta soli
  • szczypta bazylii
  • odrobinka pieprzu
  • kukurydza konserwowa
  • puszka tuńczyka
  • 1 cebula
  • papryka słodka
  • oliwki
  • łyżka oliwy z oliwy extra vergine
  • kulka mozzarelli 
Czosnek rozgnieść i zrumienić na patelni, na oliwie z oliwek. Dodać pomidory albo przecier pomidorowy. Doprawić solą i odrobinką pieprzu oraz bazylii. Jeśli do przygotowania sosu użyjesz przecieru pomidorowego dodaj trochę wody aby otrzymać konsystencję sosu. Całość pogotuj chwilę (pomidory dłużej aby utworzyły jednolity sos).
 Zdjąć patelnię z sosem z ognia.

Ciasto ułożyć na stolnicy i uformować placek. Rozpychać ciasto palcami od środka na zewnątrz co chwila przewracając i podsypując mąką, potem okrężnymi ruchami dłoni rozciągnąć placek na odpowiednią szerokość w formie lub na blasze posmarowanej cienką warstwą oliwy.
Na ciasto nanieść sos pomidorowy i rozprowadzić po całości. Dodać krążki cebulki. Kulkę mozzarelli urywać po kawałku i kłaść na pizzę tak aby kawałki mozzarelli znalazły się na całej powierzchni pizzy. Jeśli nie wystarczy lub chcesz mieć więcej sera  kup drugą kulkę w zapasie lub mozzarellę żółtą już rozdrobnioną. - można posypać :) Tunczyka układać na całej szerokości pizzy ale nie przesadzać z ilością. Posypać kukurydzą i dodać parę oliwek. Paprykę położyc na boku i posiekać na krążki. Ułożyć na pizzy i całość wstawić do rozgrzanego do 180-200 stopni piekarnika.


Po około 10 minutach pizza jest gotowa do spożycia.....
Niestety pizza nie doczekała się fotki  "po" :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz